Gingivitis i krvarenje zubnog mesa – najranija faza razvoja parodontitisa

Gingivitis je najranija faza parodontalne bolesti, odnosno bakterijska upala desni koja se karakterizira crvenilom, oticanjem i krvarenjem zubnog mesa. Gingivitis je najčešće uzrokovan lošom oralnom higijenom, pušenjem i nezdravim životnim navikama koje dovode do nakupljanja zubnog plaka – ljepljive, bezbojne tvari koja se sastoji od bakterija, ostataka hrane i sline. Ako se plak ne ukloni redovitim četkanjem i zubnim koncem, može se stvrdnuti i pretvoriti u zubni kamenac koji iritira desni, što rezultira upalom i krvarenjem.

Jedan od glavnih simptoma gingivitisa je upravo krvarenje zubnog mesa tijekom četkanja zubi ili korištenja zubnog konca. Svako krvarenje desni tijekom pranja zuba podrazumijeva da su desni upaljene. Zdrave desni su ružičaste, čvrste i ne krvare na dodir.

Gingivitis je važno što prije prepoznati i liječiti jer daljnji razvoj upalnog procesa dovodi do parodontitisa, odnosno do povlačenja desni, gubitka koštane strukture oko zuba te u konačnici i do gubitka zuba. Najjednostavnije rečeno, gingivitis je upala zubnog mesa, koja ako se ne liječi dovodi do parodontitisa, odnosno upale zubnog mesa, potpornih struktura i zubne kosti. Za razliku od parodontitisa, gingivitis je u potpunosti izlječiv, dok je parodontitis neizlječiva i kronična bolest, ali se pravilnom terapijom može držati pod kontrolom.

Liječenje gingivitisa uključuje pravilnu oralnu higijenu i redovite posjete stomatologu koji će u sklopu inicijalne parodontalne terapije najprije pod anestezijom detaljno očistiti džepove između zuba te ukloniti plak i zubni kamenac. Liječenje gingivitisa i parodontitisa podrazumijeva individualni pristup te individualizirani plan liječenja u sklopu kojeg se pacijent svakih 6 tjedan poziva na „recall“ preglede, na kojima se određuje daljnji tijek liječenja. Parodontitis ima 4 stadija razvoja bolesti te se sukladno težini slučaja primjenjuje i adekvatna terapija.

Terapija parodontitisa uvijek započinje dubinskim čišćenjem, odnosno „inicijalnom parodontalnom terapijom“, a uznapredovali slučajevi parodontitisa zahtijevaju i primjenu minimalnih kirurških zahvata s ciljem regeneracije zubnog mesa i kosti.

S obzirom na to da je parodontitis kronična i neizlječiva bolest, koju je na svu sreću moguće držati pod kontrolom, vrlo je važno redovito i cjeloživotno praćenje stanja pacijenta kako ne bi došlo do ponovne reaktivacije upale.

Parodontitis ne utječe samo na zube, desni i potporne strukture. Suvremena znanstvena istraživanja pokazala su značajan utjecaj parodontitisa na pogoršanje kliničke slike drugih sistemskih bolesti, poput hipertenzije i dijabetesa, ali i njegov negativan utjecaj na razvoj trudnoće.

Važno je naglasiti da prije sanacije gingivitisa i parodontitisa nikako nije preporučljivo raditi ikakve stomatološke zahvate jer aktivna upala podrazumijeva prisutnost velike količine bakterija u ustima, što će gotovo sigurno dugoročno rezultirati komplikacijama ili neadekvatnim rezultatom stomatološkog zahvata.