Zubne ljuskice

Zubne ljuskice jedan su od najmodernijih i najpopularnijih pristupa u rješavanju estetskih problema u suvremenoj dentalnoj medicini. Riječ je o neinvazivnom i restorativnom tretmanu kojim se ispravljaju diskoloracija i nepravilnosti oblika zuba. 

Ljuskice za zube su iznimno tanki i lagani protetski nadomjesci koji se posebnom tehnikom cementiranja postavljaju na prednju stranu prirodnih zuba frontalnog dijela čeljusti. Idealne su za sanaciju manjih oštećenja, prikrivanje nedostataka poput razmaka među zubima, oblika, pigmentacije, gustoće i krivog položaja zuba te za zamjenu loših ispuna. 

Schermata 2023 09 03 alle 16.37.55

Ovisno o potrebama, moguće je primijeniti pojedinačne ljuskice ili cijeli niz kako bi se ostvarila sveobuhvatna transformacija osmijeha. Bitno je uzeti u obzir da je jedan od ključnih uvjeta za postavljanje zubnih ljuskica da zubi nisu značajno oštećeni ili prekriveni raznim ispunama. Najbolji kandidati su osobe s općenito zdravim zubima, ali koji nisu zadovoljni s trenutačnim estetskim aspektom svog osmijeha ili imaju određene ortodontske anomalije. Nasuprot tome, zubi koji su prošli endodontski tretman i čija je struktura kompromitirana nisu odgovarajući za primjenu keramičkih ljuskica.

Materijali od kojih se najčešće izrađuju zubne ljuskice su porculan i kompozit. Porculanske ljuskice se izrađuju od keramike, estetski su superiornije, dugotrajnije, prirodnije i otporne na mrlje, dok se kompozitne ljuskice izrađuju od smole, nude brži postupak izrade, ekonomičnije su, ali i kratkotrajnije. Kod porculanskih ljuskica potrebna je prethodna priprema zuba, odnosno uklanjanje minimalnog volumena tvrdog zubnog tkiva (potrebno je izbrusiti otprilike 0,5 mm debljine cakline). Direktne kompozitne (non-prep) ljuskice ugrađuju se izravno na prirodni zub bez prethodnog brušenja, kada su potrebne sitne korekcije boje ili položaja zubi te mala povećanja volumena. 

Oba materijala vrlo vjerodostojno oponašaju prirodnu caklinu zuba te se postavljaju bez ikakvih posljedica za zubno meso. 

Schermata 2023 09 03 alle 16.38.47 1

Koraci u postavljanju zubnih ljuskica:

  • Prije izrade i postavljanja ljuskica provode se preliminarne konzultacije na kojima se pacijentu pojašnjavaju raspoložive mogućnosti terapije. 
  • Obavljanje kompletnog pregleda usne šupljine i fotografiranje zubi
  • Brušenje, čišćenje i otiskivanje zuba – brusi se do 0,5 mm površine zuba, a samo brušenje se odvija koristeći optička pomagala, kako bi priprema bila što poštednija i preciznija.
  • Postavljanje privremenih ljuskica koje omogućavaju normalan svakodnevni život i prehranu.
  • Proba finalnih ljuskica i cementiranje.

Postupak se provodi pod lokalnom anestezijom, u potpunosti je bezbolan i ne iziskuje oporavak, moguće su isključivo lagane nelagode u vidu preosjetljivosti zuba nakon postavljanja. 

Budući da ugradnjom ljuskice postaju integralnim dijelom zuba, briga o njima identična je brizi o prirodnim zubima. Potrebno je četkati ih više puta dnevno mekanom ili srednje tvrdom četkicom te zubnim koncem redovito čistiti interdentalni prostor. 

Prosječni životni vijek ljuskica je 10 godina, ali uz odgovarajuće održavanje, taj se period može produljiti i na 20 godina.

U slučaju da se pojave određeni problemi, ljuskica se može ukloniti, zamijeniti novom ljuskicom ili protetskom krunicom. 

U Vallis dentu, prilikom oblikovanja novog osmijeha naših pacijenata koristimo zubne ljuskice izrađene od vrhunskih materijala koje nam omogućuju minimalno invazivan pristup.

Vaš osmijeh treba osvježenje? Javite nam se s povjerenjem!