Što trebate znati prije, ali i nakon ugradnje zubnih implantata?

Zubni implantati predstavljaju trajno, sigurno i bezbolno rješenje kod nedostatka jednog ili više zuba te se zato smatraju zlatnim standardom u stomatologiji u odnosu na ostale načine rješavanja nadomjestka zuba.

Implantati u potpunosti preuzimaju estetiku i funkcionalnost prirodnog zuba te zaustavljaju daljnje propadanje zubne kosti, vraćaju funkciju žvakanja i govora, ali i vraćaju samopouzdanje osobe.

Pojam „zubni implantat“ odnosi se na umjetni korijen zuba, načinjen od biokompatibilnog materijala titana, na koji se nadograđuje protetski nadomjestak – zubna krunica ili most.

Zdrava i kvalitetna zubna kost najvažniji je preduvjet za ugradnju implantata, a sam proces ugradnje relativno je brz postupak i traje svega 15-20 minuta. Međutim, potrebna je temeljita priprema kako bi u konačnici dobili željene rezultate i minimizirali moguće komplikacije.

implantati blog
Grafički prikaz tijeka ugradnje zubnog implantata i postavljanja protetskog nadomjestka

Za utvrđivanje stanja kosti, ali i ostalih kirurških zahvata (npr. postavljanje implantata) u Vallis dentu koristimo najsuvremeniju 3D CBCT dijagnostiku. Takav pristup omogućava nam predvidljiv ishod terapije i sigurne rezultate.

Nakon ugradnje implantata potrebno je pričekati 3-6 mjeseci kako bi se mogla nadograditi umjetna zubna krunica ili most. Prije postavljanja protetskog nadomjestka, vrlo je važno utvrditi stanje gingive, odnosno zubnog mesa koje dolazi u doticaj s protetskim nadomjestkom. Ako je zubno meso upaljeno, postoji opasnost da parodontalna infekcija dovede do povlačenja zubnog mesa te u kasnijoj fazi i do ispadanja implantata – stanja koje se naziva periimplantitis. Zato je vrlo važno izliječiti parodontalnu upalu prije postavljanja implantata, ali i pravilno održavati oralnu higijenu nakon kirurškog zahvata.

Pravilna oralna higijena nakon kirurškog zahvata i ugradnje zubnog implantata ne razlikuje se od standardnih postupaka ispravne oralne higijene, ali s obzirom na to da se radi o protetskom nadomjestku, potrebno joj je posvetiti više pozornosti kako ne bi došlo do upale zubnog mesa i kosti oko implantata.

Oralna higijena nakon kirurškog zahvata podrazumijeva detaljno čišćenje okolnog područja mekanom interdentalnom četkicom, kako bi se  spriječilo nakupljanje nečistoća oko svježe rane.

Osim pravilne oralne higijene, nakon postavljanja implantata važno je i dolaziti na redovite stomatološke kontrole, kako bi stomatolog provjerio stanje zubnog mesa te po potrebi sanirao eventualnu upalu.

Puno je čimbenika koji utječu na uspjeh cjelokupnog procesa postavljanja zubnih implantata, ali vještina i iskustvo stomatologa te kvaliteta korištenih materijala svakako su jedan od najbitnijih, zato u našoj dentalnoj klinici koristimo provjerene materijale renomiranih svjetskih proizvođača te poštujemo jedinstvenost svakog pacijenta primjenom individualnog pristupa.