Krunice i mostovi

Zubne krunice i zubni mostovi najpoznatija su rješenja za nadoknadu gubitka jednog ili više zuba.

Zubne krunice ili navlake su vrsta protetskog nadomjestka kojim se zamjenjuje kruna, odnosno vidljivi dio prirodnog zuba. Svojim oblikom, bojom i veličinom vjerno imitiraju svojstva prirodnog zuba. Trajno se fiksiraju na izbrušen zub ili zubni implantat s ciljem poboljšanja estetike ili povratka funkcionalnosti zuba, štiteći ga od daljnjih oštećenja.

Corona1

Ugradnja zubne krunice se preporučuje kada je prirodna kruna uništena karijesom, kada je došlo do fizičkog loma zuba ili kada se zub ne može sanirati ispunom, ali i onda kada su u pitanju estetski problemi povezani s oblikom ili bojom zuba. 

Most je protetska struktura koja se sastoji od više zubnih krunica u nizu. Koristi se za popunjavanje bezubih područja između dva ili više zuba te se fiksno postavlja na prirodne ili umjetne susjedne zube, koji služe kao nosači konstrukcije. Osim estetske, ima i vrlo važnu zdravstvenu funkciju jer onemogućuje dislociranje susjednih zubi te sprječava oštećenja čeljusnog zgloba i krvarenja. 

Poput krunica, zubni mostovi mogu se ugraditi i na postojeće zube i na implantate. Kod montiranja na implantate, nakon ugradnje implantata potrebno je pričekati 3-6 mjeseci te tek onda pristupiti ugradnji zubnog mosta. Kada se postavljaju na prirodne zube, moraju biti pravilno pripremljeni i dovoljno stabilni da izdrže težinu krunice ili mosta. Prije ugradnje potrebno je izbrusiti prirodne zube i oblikovati baze za prihvat krunice ili mosta te uzeti otisak brušenih zuba, okolnih zuba i desni. Na temelju otisaka izrađuje se i postavlja privremeni rad dok dentalni laboratorij ne izradi trajni. Kada je finalni protetski rad gotov, slijedi proba radi definiranja prilagodbi. Nakon eventualnih korekcija, slijedi trajno cementiranje.

Materijali izrade krunica su raznoliki i odabiru se ovisno o estetskim zahtjevima, položaju zuba i osobnim preferencijama pacijenta te su velikim dijelom zaslužni za ukupnu estetiku krunice. Prema materijalima od kojih su izrađene krunice mogu biti metal-keramičke i potpuno keramičke (bezmetalne). Kod metal-keramičkih, kako i sama riječ govori, jezgra je od metala, dok je kod potpuno keramičkih jezgra sačinjena od staklo-keramike i cirkon-keramike.

Zubni most sastoji se od dvije komponente – konstrukcije mosta i estetskog materijala. Kao estetski materijal za oblaganje konstrukcije zubnog mosta koristi se keramika, dok se za izradu konstrukcije koristi metal, cirkon keramika ili e.max keramika. 

Trajanje krunica i mostova ovisi o kvaliteti izrade, korištenim materijalima te o životnim navikama pacijenata i održavanju oralne higijene. U Vallis dentu koristimo visokokvalitetne i biokompatibilne materijale poznatih svjetskih proizvođača. Za trajnost zubnih mostova vrlo je važno pravilno i redovito održavati oralnu higijenu. 

Želite li saznati više o cijenama i protetskim uslugama, slobodno nas kontaktirajte i rezervirajte svoj termin već danas!