Zubne proteze

Zubne proteze su protetski nadomjestak koji se postavlja kod većih gubitaka zuba ili potpune bezubosti. Za razliku od implantoloških protetskih rješenja, proteza je mobilni rad iz domene klasične zubne protetike koju pacijent može lako izvaditi i ponovno postaviti, a izrađuje se od akrilata, plastike, smole i metala. Odlično je rješenje kada izgubljene zube nije moguće nadomjestiti fiksnim radovima, primjerice mostom ili krunicama. 

Vrste zubnih proteza

Zubne proteze međusobno se razlikuju po broju zubi koje nadomještaju. U tom kontekstu govorimo o djelomičnim (parcijalnim) i potpunim (totalnim) protezama koje mogu biti mobilne ili sidrene na dva ili više implantata. 

protesi5

Potpune proteze zamjena su za cijeli niz zubi, odnosno koriste se kod potpuno bezubih pacijenata. Oslanjaju se isključivo na meka tkiva te se sastoje od baze na kojoj su postavljeni zubi. Baza se izrađuje od ružičastog akrilata, a zubi od kompozita ili akrilata, što omogućuje vjernu reprodukciju izgleda zubnog mesa i zubi. Većeg su obujma i labavijeg ležišta te se na njih pacijenti teže navikavaju.

Djelomične proteze izrađuju se za pacijente kojima nedostaje dio zuba kako bi se popunile postojeće praznine, pri čemu nije nužno da se praznine nižu jedna za drugom. Takve se proteze retencijskim elementima (kvačicama) oslanjaju na zubno meso, ali i na postojeće zube, koji moraju biti zdravi ili sanirani u slučaju nekog nedostatka, na primjer parodontitisa. Konstrukcija parcijalne proteze izrađena je od akrilata, biokompatibilne plastike ojačane wironitom, metalnom legurom koja ju drži čvrstom, što omogućuje snažnije žvakanje i ugodnije korištenje. 

Schermata 2023 10 04 alle 14.39.46

Prednosti i nedostaci zubnih proteza

Zubne proteze, osim što su financijski povoljnija solucija, pomažu ispuniti profil lica, olakšavaju žvakanje i govorenje te vrlo realistički imitiraju izgled prirodnih zuba. 

S druge strane, funkcije žvakanja s protezom puno su manje u odnosu na one s prirodnim zubima ili zubnim implantatima, prilagodba na nju je poprilično teška i zahtjevna, sjedi na desnima koje dugoročno oštećuje, zbog pritiska dovodi do gubitka kosti i nestabilna je. Kod totalne proteze problem je i debljina materijala koji pokriva nepce, zbog koje mnogi pacijenti razvijaju govorne mane poput frfljanja. 

protesi4

Održavanje zubne proteze

Kao i kod prirodnih zubi, zubnu protezu potrebno je održavati čistom kako bi se spriječilo nakupljanje bakterija i plaka koji mogu dovesti do upala. U nastavku donosimo nekoliko preporuka za odgovarajuću dnevnu rutinu čišćenja:

1. Zubnu protezu nakon svakog obroka operite četkicom i običnom vodom.

2. Totalnu zubnu protezu obavezno skinite prije spavanja, a dok vam nije u ustima držite je u vodi u koju ste prethodno ubacili posebno sredstvo za održavanje i dezinfekciju, odnosno tabletu za čišćenje proteze.

3. Posjetite svog stomatologa barem jednom godišnje.

Pravilna izrada i održavanje ključni su za dugotrajnu funkcionalnost i udobnost zubne proteze, koje uz adekvatnu brigu mogu trajati cijeli život.

David Opšivač, dr. med. dent., specijalist stomatološke protetike, posebnu pozornost pridaje najsuvremenijim rješenjima i trendovima. Ako razmišljate o zubnoj protezi, javite nam se kako biste saznali više o opcijama i postupku izrade koje će vam osigurati savršen osmijeh i bolju oralnu funkcionalnost.